Колишній наставник "Олександрії" Володимир Шаран поділився своїми враженнями від двох стартових турів чемпіонату Європи.
"Збірна Італії - фаворит номер один"
- Володимире Богдановичу, як вам перші тури на Євро-2020?
- Емоції у мене найпозитивніші. Ми бачимо дуже хороший футбол, в якому багато несподіваних результатів. Так, є фаворити, але сьогодні точно можна говорити про те, що на рівні збірних європейські команди поступово вирівнюються. На мій погляд, нинішній формат для такого турніру є оптимальним.
- Хто виробляє найяскравіше враження?
- Мабуть, це італійці. Я бачив їхню гру перед Євро з чехами, і вже тоді зловив себе на думці, що збірна Італії - головний фаворит турніру. Це вже не та команда, яка славилася своїм Катеначо. У двох перших поєдинках чемпіонату італійці вразили своєю зіграністю, фізичною підготовкою, пресингом і, найголовніше, грою вперед. Такий футбол імпонує будь-якому вболівальнику.
У складі збірної Італії зібрані універсальні виконавці, які працюють на оборону і на атаку. Чудова трійка центральних півзахисників, які встигають страхувати фланги і вбігати в штрафний майданчик. Агресивні нападники, які постійно перебувають в створі воріт. А флангові захисники? Вони ж легко виконують функції флангових нападників.
Читайте также: Україна - Австрія. Передматчева пресконференція Франко Фоди- Збірна Італії грає за схемою 1-4-3-3, але на цьому чемпіонаті багато команд використовують і 1-3-5-2. Працюючи в Олександрії, ви застосовували обидві системи, але яка вам все-таки ближче?
- Так, ми дійсно пробували грати в три захисники, але для цього потрібен час, щоб все відпрацювати. Потім повернулися до 1-4-3-3. Мабуть, ця схема мені все ж ближче, особливо якщо рівнятися на гру італійців. Хоча 1-3-5-2 - це не оборонна тактика. Так неправильно говорити. Подивіться на гру збірної Нідерландів, яку критикували на батьківщині. Хіба вона грає в захисний футбол?
Інша справа, коли ти дієш 1-5-4-1 і сидиш низько в обороні. Але таких команд на Євро я не помітив, і це дуже добре.
- Ще один ваш тренерський коник - стандартні положення. На Євро-2020 ми бачимо не так багато голів після кутових і штрафних. Чому?
- Думаю, це пов'язано з тим, що команди добре вивчають один одного і надійно діють в обороні. Хтось - по зонах, хтось - персонально. Мені більше імпонує, коли кожен відповідає за кожного, але це справа смаку.
Мені подобається, як грають при стандартах чехи, словаки, британці, але я поки бачу мало якихось несподіваних розіграшів. Ось їх не вистачає. Хоча давайте не забувати про те, що багато грандів, які планують вихід в плей-офф і подальше там просування, можуть притримати пару домашніх заготовок на вирішальні поєдинки, щоб потім здивувати суперників. Це теж стратегія.
Читайте также: Збірна України: передматчеве тренування - в розпорядженні Шевченка 24 гравці- Збірна України вже розкрила один зі своїх розіграшів, коли забила після кутового у ворота Північної Македонії ...
- Так нам не потрібно нічого ховати - навпаки, треба відразу все пред'являти, щоб вийти з групи. Упевнений, що потім тренери щось ще придумають. В українців дійсно були хороші подачі, а той гол, який забив Андрій Ярмоленко, нагадав мені м'ячі Зорі, коли там виступав Олександр Караваєв. У луганчан це була фішка - подачі на ближню штангу, куди вискакував спритний захисник. Забили ми хороший стандарт і в першому турі, так що тут варто похвалити тренерський штаб і виконавців. Це здорово.
- Арбітри начебто дають боротися під час стандартів. Чи згодні?
- Звісно. Арбітри взагалі дають грати на цьому турнірі. VAR використовується дуже рідко. Можливо, ми поки бачимо краще суддівство на таких великих форумах. Втім, головне не перехвалити (посміхається).
"У матчі з Австрією фаворита не буде"
- Збірну України і хвалять, і лають. Ви на чиєму боці?
- Я взагалі не розумію людей, які зараз чимось незадоволені. Яку ви ще хочете бачити збірну? Команда гідно зіграла з Нідерландами. Так, там був хороший шанс на нічию, але всі фахівці розуміли, що навіть така поразка додасть нам впевненості. Що і було помітно в першому таймі матчу з Північною Македонією, коли наші хлопці показали прекрасний футбол. Активний і атакуючий. Забили два м'ячі, а могли ще парочку.
Читайте также: Роман Яремчук: "Відчуваємо відповідальність, адже багато людей в Україні дивляться наші матчі"Після перерви вони трохи зменшили оберти, але бувають матчі, коли потрібно зіграти на результат. Нам це було просто необхідно. Та й суперник адже створив всього кілька напівмоментів. Так що, вважаю, все нормально. Тренерський штаб довго йшов до такої гри, і сьогодні нам не соромно за збірну України. Певні шорсткості були, але з цим тренери розберуться.
- Попереду вирішальний матч з Австрією. На нічию, яка нас влаштує, грати не можна?
- Ні в якому разі. Я впевнений, що про це ніхто не думає. На мій погляд, нас чекає протистояння двох рівних команд. Фаворита немає. Думаю, буде непроста гра. У австрійців вийде Марко Арнаутович, якого не вистачало в матчі з Нідерландами. Вони напевно знову будуть активно пресингувати. Але збірна України до такого футболу готова. Я думаю, що наші тренери не стануть нічого міняти і сподіваюся на позитивний результат.
- Якщо вже про нічию думати не варто, то про якісь розкладах в плей-оф - тим більше. Правильно?
- Та це взагалі - пусті балачки. У нашій ситуації - точно. Може, якісь досвідчені команди, лідери, які планують перемагати на Євро, як-то і вибирають собі суперника, сітку, але нам про це думати не варто. Потрібно виходити і грати на перемогу. Але для цього необхідні надійні дії в обороні і хороша реалізація гольових моментів, яких ми досить створюємо. Я вірю в команду Андрія Шевченка.